Cedrela Montana

Loofhout Ceder:
Cedrela montana uit de bergen van Zuid Amerika.

Wil je jouw gitaar laten zingen? Laat dan dit hout niet liggen voor de bouw van je elektrische gitaar. Ik vergelijk het altijd met fichte. Het is licht, makkelijk bewerkbaar, stabiel én het heeft een rijke klankresonantie. Dit is het hout wat Anno Galama altijd in zijn elektrische gitaren gebruikte. (Deze Celedra montana is anders dan het minder geschikte Spaanse Ceder: Cedrella odorata. Als ik Spaans Ceder een ‘B’ of ‘A’ zou geven, dan geef ik deze Cedrella montagne een ‘AA’ tot ‘AAA+’. De prijs is uiteraard wat hoger, maar nog steeds goed betaalbaar).

Collings D1A Custom

Deze kwaliteit vind je nergens in Europa. Helaas wordt ook deze houtsoort intensief geëxploiteerd en is de verkrijgbaarheid slecht.
Deze voorraad stamt uit de jaren ’80, en er is voorlopig nog voldoende van. Het is vooralsnog geen beschermde houtsoort.

Geschikt voor zowel de hals en de body.
Bouw je akoestisch? Dan kun je het uiteraard voor de hals gebruiken, maar er zijn ook mensen die het voor de achterkant gebruiken.

Afmetingen

Verschillende lengtes ruw hout van 2 tot 3 cm diken 20 – 24 cm breed. Alle planken zijn dosse, wat overigens de klank ten goed komt. Voor de stabiliteit van een body heeft dat,
door de dikte, geen invloed.
Voorbeeld: een plank van 200223 cm kost ongeveer 80 euro.
(± 9.000,- euro/m3) Daar kun je een body uithalen. (Wil je de
hals er ook uithalen, dan moet je wat breder kiezen)
Voor een body kun je bv twee planken op elkaar lijmen.
Daarmee vergroot je de stabiliteit in vergelijking met met een
body uit één stuk. (zo deed Anno Galama dat ook)

Speciaal geselecteerd voor halzen, voor akoestische en elektrische gitaren, voor doorlopende halzen en voor bassen. Deze zijn voorlopig altijd tweedelig en moeten nog verlijmd worden.

Je kunt kiezen voor een half-kwartiers of kwartiers. Dosse raad ik niet aan: het klinkt wel mooi, maar is onvoldoende stabiel.

Ook kun je nog kiezen voor een gelamineerde hals, met een geschikte soort tropisch harthout. Ik kan daarvoor op dit moment puperhart, bruinhart, bubinga, en zelfs rio-palissander leveren.